Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/21/209121/ingatorp.nu/public_html/inc/databas.php on line 3 Välkommen till Ingatorp!

Startsidan :: Om Ingatorp :: Se och göra :: Turistmål :: Bildgalleri :: Kalender :: Kontakt :: Gästbok

Föreningar

Om Ingatorp

Vårt vackra samhälle ligger i Eksjö kommun, Jönköpings län, endast 3 mil väster om Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Riksväg 40, som sträcker sig mellan Göteborg och Västervik, genomkorsar Ingatorp.

Ingatorp är väl värt ett stopp på vägen. Byn ligger vackert inbäddad i skuggan av Valbacken och erbjuder både sevärdheter och fritidsaktiviteter. Här finns Sporthall, Tennisbana och en Boulebana. Samhället kännetecknas av ett rikt föreningsliv och ett hängivet ideellt engagemang. Begreppet Ingatorpsandan är vida spritt.

Varje år anordnas en hel del evenemang av föreningarna i byn. Sommarmarknad, Julmarknad, Valborgsmässofirande, Midsommarfirande, Lilla Ingatorpsloppet, Kräftfiske för barnen, Tipspromenader m.m. Se vår kalender för mer info om detta.

Invånarantalet uppgår idag till c:a 450 personer. I samhället finns en skola, Ingatorpsskolan, där det går c:a 100 barn från förskoleklass t.o.m. åk 6. På förskolan/dagis Getingen huserar de yngre barnen.

Här finns också äldreboendet Solgården som ligger centralt i byn.

Mitt i samhället ligger Ingatorpssjön med badbryggor, lekplats och grillplatser. En promenad på den under kvällstid upplysta stigen runt sjön, är en naturskön upplevelse. Ingatorps kyrka tornar mäktigt upp sig i blickfånget och speglar sig i det stilla vattnet. Kyrkan är byggd i jugendstil och har ett säreget kyrktorn och ett mycket vackert kyrkorum. 1997 valdes den till Sveriges vackraste kyrka. På kyrkogården står Sveriges äldsta daterade profana timmerbyggad, Tiondeboden från c:a 1229.

Strax bakom kyrkan ses Valbacken från vilken man har en bedövande vacker utsikt över hela bygden. Vintertid kan man med fördel spänna på sig skidorna och köra några sköna carvingsvängar nerför Valbackspisterna som stoltserar med fyra nedfarter och två liftar. Skid- och snowboarduthyrning finns på plats och skidskola anordnas varje säsong.

Här uppe ringlar sig den drygt 30 mil långa vandringsleden Höglandsleden förbi ner mot samhället.

Är du en hängiven fiskare så har närområdet många bra fiskesjöar att erbjuda. Fiskekort för Silveråns fiskevårdsområde och sjön Hjorten finns att köpa i livsmedelsbutiken som ligger centralt i samhället.

Ett Lantbruksmuseum med en unik samling tändkulemotorer, ett kyrkomuseum och två välbesökta loppisar kanske också lockar.

Skulle ni bli hungriga så finns en Pizzeria och Regnbågsdalen Café & Guesthouse som serverear mat á la carte och har fullständiga rättigheter. På Regnbågsdalen finns och Eksjö kommuns enda Sportsbar. I den mysiga puben sänds både större och mindre evenemang på storbilds-tv.

För mer information om de olika aktiviteterna och sevärdheterna se fliken “Se och göra”

Ingatorp omnämns i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Det var när Emil bjöd fattighjonen på julmaten som släktingarna från Ingatorp skulle ha frossat på och säger “det gör ingenting för i Ingatorp ä di tjocka så de räcker”.

Även Albert Engström vistades här en hel del. Han är född och uppvuxen i Hult endast ett par mil ifrån Ingatorp och han älskade naturen häromkring. Men han såg också den magra jorden och imponerades av ingatorpsborna som så envist stannade i sin dal. Han hälsade då och då på hos smeden Wennerlund och vid ett tillfällle luftade han sina tankar:

“Ni har det allt ganska fattigt här i Ingatorp”.
Varpå Wennerlund genast replikerade i sann Ingatorpsanda:
“Jo, men vi är många om´et”

Vi hälsar er varmt välkomna till Ingatorp!
Vill du också synas här? Skicka ett mail till info@ingatorp.nu så får du all information.