Se & göra

Ingatorps kyrka
Kyrkan,byggd i jugendstil, blev 1997 vald till Sveriges vackraste kyrka. Dess säregna torn drar blickarna till sig. Kyrkorummet är färgstarkt och rikt dekorerat och försett med ett femdelat välvt tak. Här återfinns en mängd element som karakteriserar den nordiska stilen, som till exempel skulpterade djurhuvuden, ornament, främst i rött och blått, samt färgsättningen med ett grönlaserat trätak. Efter att år 1911 ha eldhärjats byggdes den åter upp 1914.

Tiondeboden
Tiondeboden på kyrkogården daterades 2008, och visade sig då vara från ca 1229 och alltså äldre än Kyrkhärbret i Älvdalen från 1286 och eldhuset på Zorns gammelgård i Mora från 1237. Därmed har Ingatorp numera Sveriges äldsta daterade profana timmerbyggnad.

Ingatorps kyrkomuseum
Kyrkomuseet, som ligger vid församlingshemmet i Ingatorp, brukar ha öppet lördagar och söndagar under semesterperioden. För information och visning kontakta guiden i kyrkan.

Lantbruks- och motormuseet
Här visas de maskiner som den småländska bonden använde innan traktorn kom. I museet finns även en unik samling tändkulemotorer och stenbrytningsmaskiner. Museet är öppet efter överenskommelse. För information och visning kontakta Lennart ”Himmestorparn” Nilsson 0381-21092/070-677 20 98.

Hembygdsparken
När det är aktiviteter i hembygdsparken är alltid husen och samlingar tillgängliga. Vill du se några av husen och samlingarna på andra tider går det bra att kontakta någon av styrelseledamöterna, i första hand ordförande om du vill se husen och samlingarna på andra tider. Se Hembygdsföreningens länk.

Smedjan i Ingatorp
Avtala tid med Tommy Persson, 070 5127058

Tennisbana och aktivitetsbanan utomhus
Används gratis

Sporthallen
Hyres för 50 kr/tim. Bokas hos Sören Andersson, 070 3318750

Valbackens Alpina
Alpin skidanläggning som drivs helt ideellt. Fyra nedfarter och två liftar, skid- och snowboarduthyrning, skidskola. Se hemsida för mer info: www.valbacken.se

Pizza
Pizzeria Ingatorp. Här serveras pizza, kebab och hamburgare.

Valbackens Toppstuga
Öppnar i sommar.

Bokhörnan
Ingatorps eget lilla bibliotek som ligger i Solgårdens entré. Låna böcker eller läs tidningar. På tisdagar är Bokhörnan bemannad av ideella krafter, då finns möjlighet till att få hjälp med exempelvis kopiering. Öppettider:
Måndag-Söndag: 9-17
Tisdagar öppet till 19, bemannat från 16.30

Badlandet
Badplats vid Ingatorpssjön. Bryggor, grillplatser, omklädningsrum.

Motionsslinga runt Ingatorpssjön
Elbelyst slinga runt sjön på c:a 1,8 km. En naturskön upplevelse att ta en joggingtur eller promenad här.

Boulebana
På Ingatorpsjöns östra sida finns en riktigt fin Boulebana. Se Bouleklubbens föreningssida för mer information..

Shoppingsugen?
Här finns en välbesökt loppis vid triangeln